Friday 17 July 2009

Almond and pistachio pastries / Pâtisserie aux amandes et pistaches

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8 sheets filo pastry / feuilles de pâte filo

50 gm ground pistachios / pistaches moulus

100 gm ground almonds / amandes moulus

3 tablespoonfuls honey / cuillerées miel

1 tablespoonful orange flower water (optional) / cuillerée arôme d'orangier (facultatif)

125 gm butter / beurre

icing sugar, cinnamon / sucre glace, cannelle

Cut each sheet of pastry into 3 strips about 10 cm x 25 cm and brushwith melted butter. / Couper les feuilles de pâte en 3 bandes de 10 cm x 25 cm et couvrir de beurre fondu.

Mix the pistachios, almonds, honey and orange flower water. Put a spoonful of the mixture on each strip and roll up into a cigarette shape, tucking in the sides. / Mélanger les pistaches, amandes, le miel a l’arôme d'orangier et rouler comme une cigarette en bordant les côtés.

Place in a greased ovenproof dish and sprinkle with icing sugar and cinnamon. Bake for about 15 minutes at 180 degrees C, until golden brown. / Mettre sur un plat à four graissé et saupoudrer de sucre et de cannelle. Faire cuire au four pour 15 minutes à 180 degrées C jusqu'à ce qu'ils soient dorés.

Serve warm or cold, sprinkled with more sugar and cinnamon, with coffee or mint tea. / Servir tiède ou frais, saupoudrés de sucre et de cannelle, accompagnés d’un café ou une tasse de thé au menthe.

Tuesday 14 July 2009

Haricot and borlotti bean salad / Salade d’haricots verts et borlottis

 

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250 gm cookd haricot beans and borlotti beans (or broad beans) / haricots verts et borlottis (ou fèves) cuits

1 sweet onion, thinly sliced / oignon doux, coupés en tranches

1 tablespoonful sesame seeds / cuillerée graines de sesame

10 cherry tomatoes, cut in half / tomates cerises, coupées en deux

juice of half a lemon / jus de 1/2 citron

sel, poivre, huile d’olive

Mix the beans with the tomatoes and sweet onion. / Mélanger les haricots, les tomates et l’oignon.

Add lemon juice and olive oil. / Ajouter le jus de citron et l’huile d’olive.

Toast the sesame seeds in a frying pan until lightly browned.  Add the sesame seeds to the beans. / Faire dorer les graines de sesame.  Ajouter les graines de sesame.

Serve with toasted bread spread with hummus. / Servir accompagnée de croutons tartinés de hummus.

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