Wednesday, 25 March 2009

Artichokes in white wine / Artichauts au vin blanc

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For 4 people (as an entrée) / pour 4 personnes

4 artichokes / artichauts

1 glass white wine / verre de vin blanc

olive oil / huile d'olive

4 cloves garlic, peeled / gousse d'ail, épluchées

rosemary, salt, pepper / romarin, sel, poivre

1 lemon / citron

Remove the outer leaves, stalks and choke from the artichokes. Rub all the cut surfaces with lemon. / Enlever les feuilles extérieure, les tiges et les épines au centre d'artichauts. Couvrir toutes les surfaces coupées de jus de citron.

Cook for about 45 minutes (depending on the size and age of the artichokes) in a little olive oil, the white wine, garlic cloves, rosemary, salt and pepper. Serve hot or cold with crusty bread to soak up the juices.

Cuire pour 45 minutes (selon la taille et l'age des artichauts) avec un peu de l'huile d'olive, le vin blanc, les gousses d'ail, le romarin, sel et poivre. Servir chaud ou frais avec du pain pour absorber le jus.

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